Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

GRAFFITI


Θα αναφερθώ σε ένα θέμα που είναι λόγος ανάμεσα στην τέχνη και την στερεοτυπική αντίληψη μιας χώρας που αρνιέται να κάνει μεγάλα βήματα στην τέχνη που δεν περιβάλετε από κάποιο εικονικό έμβλημα καθωσπρεπισμού η δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, αλλά εξυπηρετεί πραγματικά συναισθήματα και είναι ένας από τους κύριους λόγους έκφρασης της νεολαίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσω και να αναφέρω ότι ελάχιστα έχω ασχοληθεί με τον χώρο αυτό έχοντας όμως έρθει σε επαφή με άτομα και ακούγοντας ιστορίες πολύ από αυτούς έχουν τύχει αθλίας μεταχείρισης από ανθρώπους του συστήματος και από τα όργανα της τάξης. Ο λόγος λοιπόν για τα graffiti.


Σαν Όρος σημασιολογικά σημαίνει αναγραφή κειμένου όπως συνθήματα η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους).θα κάνω μια μικρή αναδρομή για να καταλάβετε ίσως καλύτερα την ιδεολογία του. Η περίοδος 1971-1974 αναφέρεται ως μία "πρωτοποριακή εποχή", κατά την οποία τα γκράφιτι υποβλήθηκαν σε ένα κύμα στις μορφές και τη δημοτικότητα. Ως γκράφιτι μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και κάποια προσθήκη τρίτου σε ιστοσελίδα χωρίς την ενεργή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της. Το στένσιλ χρησιμοποιείται συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας για "γρήγορα" γκράφιτι. Σε πόλεις κυρίως του εξωτερικού, αλλά και στην Αθήνα υπάρχουν τοίχοι μόνο για γκραφίτι. Κάποιες φορές το γκραφίτι γίνεται κατά επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτιρίου, για διακόσμηση, συνήθως με συγκεκριμένη θεματολογία. Κατά τα όσα συνηθίζονται ανάμεσα στους γκραφιτάδες, υπάρχουν και τοίχοι που είναι μόνο για καλούς γκραφίστες, και οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να κάνουν πάνω στο δικό τους γκραφίτι μια μουτζούρα ή κάποιο άλλο σχέδιο (εκτός αν έχει χαλάσει με το πέρασμα του χρόνου και ειδοποιηθούν ότι θα γίνει άλλο σχέδιο πάνω στο δικό τους).


Banksy


Αυξημένη δημοτικότητα, ειδικά στην Ευρώπη, έχει αποκτήσει η τεχνική του στενσιλ, όπου το σχέδιο προετοιμάζεται από πριν στο χώρο του γκραφιτά κόβοντας λεπτή λαμαρίνα ή ξύλο, που χρησιμοποιείται σε επαφή με τον τοίχο ψεκάζοντας από πάνω τη μπογιά, αφήνοντας αποτύπωμα μόνο όπου υπάρχει κενό στη λαμαρίνα. Σημαντικός καλλιτέχνης αυτής της τεχνικής είναι ο βρετανός Banksy.

Σημαντικός Όρος στον χώρο αυτό είναι και η λέξη "tag" (στα ελληνικά "ταγκιά") είναι η υπογραφή που γίνεται με σπρέι σε έναν τοίχο, από τον καλλιτέχνη ενός γκραφίτι ή και μόνη της. Σε ένα γκραφίτι η υπογραφή είναι μικρή και βρίσκεται ή μέσα στην ζωγραφιά ή κάτω σε μια άκρη (δεν γίνεται να είναι πιο μεγάλο το tag απ'το graffiti). Tagging είναι όταν είναι η μία υπογραφή (ή γκραφίτι) πάνω στην άλλην. Συνήθως οι τοίχοι αυτοί, έχουν tags και graffiti που έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου..


Ίσως όλο αυτό να είναι η θέληση του ανθρώπου να αφήσει κάπου το σημάδι του να φωνάξει γράφοντας η ζωγραφίζοντας κάτι σε πόλης που κάνεις δεν ακούει κανέναν…





The Tiger


Δεν υπάρχουν σχόλια: