Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ex Libris (Simone De Beauvoir)


"...Η γυναίκα λοιπόν, δεν διεκδικεί τη θέση της σαν υποκείμενο, γιατί δεν έχει τα ουσιαστικά μέσα να το κάνει, γιατί βιώνει σαν απαραίτητο το δεσμό που την ενώνει με τον άνδρα, χωρίς να αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα, και γιατί συχνά ικανοποιείται στο ρόλο της 'Αλλης.

Τίθεται ,όμως, αυτόματα ένα ερώτημα : πώς άρχισε όλη αυτή η ιστορία; Καταλαβαίνουμε το πώς η δυαδικότητα των φύλων , όπως και κάθε διαδυκότητα, κατέληξε σε σύγκρουση. Καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση που ένας απο τους δύο θα κατάφερνε να επιβάλλει την ανωτερότητα του, η ανωτερότητα θα έπρεπε να οριστεί σαν απόλυτη.

Μένει να εξηγήσουμε το γιατί ήταν ο άνδρας αυτός που κέρδισε τον πρώτο γύρο. Θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει οι γυναίκες τη νίκη - ή θα μπορούσε να μην είχε καταλήξει πουθενά η διαμάχη.
Πώς συμβαίνει αυτός ο κόσμος να ανήκε από πάντα στους άνδρες και μόνο σήμερα να αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα ; Κι αυτή η αλλαγή είναι άραγε για κέρδος; Θα φέρει ή όχι την ισόνομη διανομή του κόσμου ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες;..."


"Το Δεύτερο Φύλο" (1952) , Simone De Beauvoir

Δεν υπάρχουν σχόλια: