Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Dr.StrangeLove Vs. Dr.FeelGood



Έπειτα από πολύωρη σύσκεψη η ιατρική ομάδα του Λαβύρινθου, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα του ιού Η1Ν1 influenza , γνωστό και ως 'γρίππη των χοίρων'.
Φτάσαμε αισίως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα και ήδη πρ
οετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για έναν δυναμικό Σεπτέμβρη.
Οι πρώτοι κεραυνοί έχ
ουν φανεί στον ορίζοντα , όσον αφορά την παγκόσμια εξάπλωση του περιβόητου ιού, ενώ οι επιστήμονες αναλογίζονται πιθανές μεταλλάξεις ενόψιν νέας εποχής και γενικής ύφεσης της νοσηρότητας.

Τα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας δεν έχουν απειλητικό χαρακτήρα , αν σκεφτούμε πως στη Μεγ.Βρετανία τα νοσοκομεία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεπάρκειας κλινών για την υποδοχή των νοσούντων της γρίπης.
Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι αθ
ηναικές κλινικές στα μέσα του φθινοπώρου ή ακόμη χειρότερα και επαρχιακά νοσοκομεία που η υποδομή για τέτοια περιστατικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτός ίσως να ειναι και ο μεγαλύτερος εχθρός... η έλλειψη ετοιμότητας για την πρόληψη , αντιμετώπιση και απομόνωση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης γρίπης.




Τα ιδιωτικά ιατρεία δεν έχουν λάβει καμμία ιδιάιτερη οδηγία ή εντολή απο το Υπουργείο Υγείας προς στιγμήν και οι περισσότεροι κινούνται και δρούν κατα προσωπική βούληση, προσπαθώντας με ψυχραιμία να ενημερώσουν και τον απλό πολίτη για τα νεότερα απο το 'μέτωπο' του ιού.
Γιατί όλοι μιλούν για θαυματουργά εμβόλια και κάνεις δεν τα έχει δεί ακόμη και ίσως ποτέ να μην τα δούμε (προσωπικά ευχόμενη) να μην χρειαστούν σε κανέναν.
Ο πολίτης από την άλλη πλευρά, δυστυχώς δέχεται καθημερινές πλύσεις εγκεφάλου απο τα ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται σε εμβόλια και σκευάσματα τα οποία δεν διατίθενται καν ακόμη στη χώρα , διοτί δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς όσον αφορά τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Πολλοί αναφέρονται σε παραγγελίες αντιγριππικών εμβολίων, περί των τεσσάρων εκατομμυρίων απο το Υπουργείο ώστε ένας ικανοποιητικός αριθμός της χώρας να έχει λάβει ανοσοποίηση τουλάχιστον στην εποχιακή γρίπη.
Και πάλι όμως οι απόψεις δυίστανται...όπως όλοι γνωρίζουμε, το αντιγριπικό εμβόλιο που καταφτάνει στα φαρμακεία κάθε Σεπτέμβρη δεν είναι τίποτε άλλο παρα ενα σκέυασμα που περιέχει απομονωμένα στελέχη περσινού ιού της γρίπης. Δεν έχει φτασει η ιατρική ακόμη στο σημείο να αντιλαμβά
νεται μηχανισμούς μετάλλαξης των ιών και να τους προλαμβάνει πριν απο το στάδιο εξάπλωσης τους.
Για να μην αναφερθούμε φυσικά και στα οικονομικής φύσεως κίνητρα που προκύπτουν απο κάθε τέτοια πανδημία αφου οι φαρμακευτικές- πολυεθνικές εταιρείες σε τέτοιες κρίσεις αυξάνουν κατα 200 ή και μερικές φορές 500% τα ετήσια έσοδά τους.

Η παγκοσμιοποίηση τελικά φέρει πάντοτε μαζί της αυτό το αίσθημα παγκόσμιου συρμού και καχυποψίας. Ένα σύνδρομο συνομωσίας στο οποίο όλοι έχουμε μέρισμα ευθυνών.
Η χώρα, σαν κλασικός προορισμός καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς Ευρωπαίους, θα δεχτεί μέχρι το τέλος της σαιζόν, αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών εκ των οποίων πολλοί μπορεί και να μην γνωρίζουν οτι φέρουν τον συγκεκριμένο ιό.
Το μόνο σίγουρο είναι πως επιβάλλεται η προσοχή όλων μας ωστέ να α
πομονωθεί το συντομότερο το οποιοδήποτε κρούσμα της γρίπης και να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της καταστασης. ΔΕΝ πρόκεται για έναν ιό που προκαλεί θάνατο σε οποιονδήποτε νοσήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπαυτούμε στην άγνοια και την χαλαρότητα του 'δεν θα συμβεί ποτέ σε μας΄.
Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η διαρκής ενημέρωση και ετοιμότητα.



Και για να καταλήξουμε στα συμπτώματα του ιού , όπως μιας κοινής γρίππης , ειναι μυαλγίες, ρινική καταρροή , έντονοι πονοκέφαλοι, φωτοευαισθησία, επίσης επίμονος βήχας και φυσικά αδικαιολόγητοι πυρετοί επί τριημέρου που δεν 'εστιάζουν΄σε κάποιο σύστημα ( ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό).
Όσον αφορά τον εμβολιασμό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κατανοητό πως άτομα που ήδη πάσχουν απο κάποια χρόνια νόσο ή έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα (διαβήτης, άσθμα, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις ) για τον οποιοδήποτε λόγο , χρήζουν άμεσης προτεραιότητας σε εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου ή της εποχιακής γρίππης.

Δεν τίθεται θέμα πανικού ή εθνικού συναγερμού όπως παρουσιάζονται τελευταία οι συνθήκες εξάπλωσης του ιού, με ψυχραιμία και λαμβάνοντας την κινητικότητα του ιού σοβαρά υπόψην μας, θα κάνει κι αυτός τον κύκλο του και θα ξεπεραστεί , ακόμη κι αν αυτό υποννοεί ότι έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας ...


Dr.FeelGood

Δεν υπάρχουν σχόλια: