Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

The Cult Corner


- Serial Killers -

( μέρος δεύτερο )


Psycho Killer, qu' est-ce que c'est?!? Ο κόσμος ενός ατόμου που φτάνει στο σημείο να δολοφονήσει και μάλιστα επανηλλειμένα,δεν μπορεί παρά να είναι σκοτεινός και ανεξήγητος.Πρόκειται για ένα κεφάλαιο των σημερινών κοινωνιών που όλο και αυξάνει απο τη δεκαετία του 40 μέχρι και σήμερα.
Λόγω της ασταμάτητης συσσώρευσης πληθυσμών στις μεγαλουπόλεις, των δυσχερειών πο
υ έχουν αποκτήσει οι ανθρώπινες σχέσεις και της διαρκούς αλλοτρίωσης που προκύπτει απο όλα αυτά, οι serial killers φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο στο προφίλ των σημερινών κοινωνιών και του ανώνυμου πλήθους των άλλοτε φιλόξενων μητροπόλεων.

Η βασική διαφορά του serial killer απο τον m
ass murderer ( βλέπε Charles Manson ) είναι πως ο serial κυνηγός έχει κατεξοχήν προσωπικά κίνητρα, γι'αυτό και οι φόνοι γίνονται μεμονωμένα.
Αντίθετα, το κοινωνικό κίνητρο είναι υπόθεση μι
ας μαζικής δολοφονίας και ο massive κυνηγός εκδικείται το σύνολο (είτε αυτό ειναι κοινωνική τάξη , φυλετική ομάδα, μέρος υποκουλτούρας) του ευρύτερου περιβάλοντος κοινωνικού συνόλου που τον έχει ταπεινώσει, ωθήσει στην αποξένωση και τον έχει γεμίσει με μίσος για την ίδια την υπαρξή του.

Στην περίπτωση του serial killer τα κίνητρα επικεντρώνονται σε ένα άτομο περισσότερο (ρεαλιστικά ή φανταστικά) και ο δολοφόνος προχωράει προς την εξιλέωσή του σκοτώνοντας , ώστε να καλύψει προσωπικές ανάγκες-διαστροφές του ή για να βγάλει απο μέσα του όλα εκείνα που τον καταδιώκουν και τον εξαναγκάζουν να απεχθάνεται τον εαυτό του και τα φαντάσματα που κρύβει μέσα του.




Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει έναν serial killer μέσα στην ανωνυμία του πλήθους , όταν πολλές φορές δεν υπάρχουν φανερές αποδείξεις πως ενα άτομο μπορεί να είναι ή να γίνει κατα συρροήν δολοφόνος ;
Πολλές φορές η λογική επαφή με την πραγματικότητα είναι ένα ύποπτο δείγμα, όπως επίσης και η δυσκολία ενός ατόμου να διεξάγει μια συζήτηση που δεν είναι σε θέση ,για ψυχαναγκαστικούς λόγους, να ολοκληρώσει.Μια προβληματική (από άποψη φυσ
ιολογικότητας) εώς και ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή ίσως να παρουσιάζει άλλη μια πλεύρα αυτών των 'κλειστών' χαρακτήρων.

Πώς όμως ξεφεύγει η ανθρώπινη συνείδηση απο τα όρια της και φτάνει στο σημείο να αφαιρ
έσει μια άλλη ζωή και τις περισσότερες φορές τόσο αποτρόπαια ;

Δυστυχώς , η σημερινή κουλτούρα και παιδεία μας διδάσκει πώς να κλεινόμαστε στον εαυτό μας σε δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις, οι οποίες καλλιεργούν μια ναρκισσιστική και αυτάρεσκη εικόνα του εαυτού μας.
Η κουλτούρα του μοντέρνου αυτού ναρικισσιστικού προτύπου οδηγεί σε καταστάσεις που τονώνουν την επιθετικότητα του 'εγώ' και το πώς μπορεί το Εγώ να επιβληθεί, να κυνηγήσει την πρωτιά και να αρπάξει
ευκαιρίες ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία.

Και αυτή η συμπεριφορά προυποθέτει την εκμετάλλευση, κατάχρηση εξουσίας , όπως και παρενόχληση και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωματων...με λίγα λόγια τουλάχιστον μια κατάσταση ψυχολογικού βιασμού. Καθημερινά , γινόμαστε θύτες και θύματα των ανταγωνιστικών και τελειοθηρικών κοινωνιών που δημιουργήσαμε , καθότι η έννοια 'abuse' ανήκει στο ανθρώπινο γένος εξ΄αρχαιοτάτω
ν χρόνων.




Η τυφλή πραγματικότητα που 'χτίζει΄μέσα του ένας εκκολαπτόμενος serial killer και ο τρόπος με τον οποίο καθημερινά η ίδια η ζωή (αλλά και οι άνθρωποι που την περιβάλλουν) γκρεμίζει αυτό το προστατευτικό κουκούλι , είναι απλώς η σπίθα για μια φωτιά που αργά ή γρήγορα πρόκειται να φουντώσει.
Οι μεγαλομανιακές εκλάμψεις ναρικισσισμού ενός τέτοιου χαρακτήρα μπορούν να πε
ριγραφούν σαν το συναίσθημα του φθόνου σε κατάσταση αμόκ ! Η αυτοπροβολή , η εξουσία που μπορούν να ασκήσουν πάνω στα θύματα τους , η αίσθηση της παρανομίας και του 'ανεξιχνίαστου' που τους καταβάλλουν , όλα εξυπηρετούν εγωμανιακούς μηχανισμούς.

Απο τον Ed Gein μέχρι τον Alexander Pichushkin, πάντοτε υπήρχαν κίνητρα , όσο παρανοικά και σχιζοφρενικά κι ας αποδεικνύονταν . Πάντοτε υπήρχε μια αφορμή στο μυαλό του δολοφόνου, ένας ακραίος συναισθηματικός μηχανισμός που τους ωθούσε στο να σκοτώνουν και να αντλούν ευχαρίστηση απο αυτό.
Φυσικά , η μυθολογία και η παραφιλολογία που δημιουργείται πάντα γύρω απο αυτές τις προσωπικότητες είναι ένα άλλο παρατραβηγμένο θέμα , αλλά σίγουρα η καθεμία περίπτωση ξεχωριστά θα έχει πολλά να μας εξιστορήσει όσον αφορά την κτηνωδία και το μέγεθος της παραφροσύνης που μπορεί να αγγίξει το ανθρώπινο μυαλό...


(στο επόμενο τρίτο μερος - οι αντιπρόσωποι του 'είδους' )



Δεν υπάρχουν σχόλια: